Voorkom verspillingen

Welkom in Cruquius handig om te weten

Voorkom verspillingen

Waar moet u op letten om uw verwarmingssysteem zo goed mogelijk te gebruiken? Hoe voorkomt u hinderlijke tocht of vochtproblemen in uw leefruimte? Hieronder vindt u goede raad voor optimaal gebruik.

Energieverbruik en instellingen

Doordat vloerverwarming de gehele vloer verwarmt, groot oppervlak, wordt de warmte efficiënt verspreidt. De warmte gaat van de vloer naar het plafond, op leef hoogte voelt de warmte ook al aangenamer bij een iets lagere temperatuur. De temperatuur kan 1 à 2 graden lager ingesteld worden doordat de gevoelstemperatuur hoger is. Hierdoor is er een lager energieverbruik mogelijk.

Het effect van tijdelijke temperatuurverlaging in een goed geïsoleerde ruimte is niet groot. Sterker nog, zullen grote ingestelde temperatuurvariaties resulteren in een hoger energieverbruik. Tijdelijke variaties > 2°C, nachtverlaging valt hier ook onder, wordt ten sterkste afgeraden en dit ook vanuit comfortaspecten.
Het verlagen van de gewenste ruimtetemperatuur in alle vertrekken zal resulteren in een lager energieverbruik. Het dragen van warme kleding kan het energieverbruik beperken.

Grote verschillen in de ingestelde temperatuur van de aanwezig vertrekken zal resulteren in minder comfort. Als de temperatuur in vertrekken lager worden ingesteld, bijvoorbeeld de temperatuur in de slaapkamer, is het advies om als vuistregel maximaal 3°C verschil tussen de vertrekken te hanteren. Heb je de badkamer bijvoorbeeld op 22°C ingesteld, stel de slaapkamer dan niet lager in dan 19°C. Houdt de deuren tussen de vertrekken gesloten om energieverliezen van een warmer ingesteld vertrekken richting minder warm ingesteld vertrekken te beperken.

Door ‘s avonds en ’s nachts gordijnen dicht te doen kan er wat energieverbruik gereduceerd worden. Doordat gordijnstof warmer wordt dan glas, voelt het binnen met gesloten gordijnen behaaglijker aan. Ook is er minder tocht en mogelijk kan de gewenste en ingestelde temperatuur in het vertrek daardoor wat omlaag. Met dubbele plisségordijnen met een speciale warmte reflecterende aluminium coating kan het meest resultaat behaald worden echter de toegepaste ramen hebben al zo een hoge isolatiewaarde dat het effect niet erg hoog zal zijn. Ook om overmatige opwarming te voorkomen kan een raamafwerking voordeel bieden.

De DRIES heeft ook een intelligentie om energievernietiging te voorkomen. Zo zullen recent verwarmde vertrekken pas na meerdere uren na het verwarmen vrijgegeven zijn voor mogelijke koude levering. Recent gekoelde vertrekken zijn ook pas na meerdere uren na het koelen vrijgegeven mogelijke warmtelevering. Onzinnige energievernietiging wordt hiermee voorkomen.

Ventileren

Ventileren is belangrijk en noodzakelijk voor je gezondheid. Aanwezige ventilatieroosters moeten dag en nacht open staan. Hang je bijvoorbeeld een (rol)gordijn op, zorg dan dat er bovenaan over de volle breedte een luchtspleet is van minimaal 5mm. Zo kan de lucht toch worden ververst. Het luchten van vertrekken voor minstens 15 minuten is tevens aan te bevelen.

Door te ventileren en luchten voorkom je bijvoorbeeld schimmel en fijnstof waarbij 0vermatig vocht de vertrekken kan verlaten.

Proberen energieverbruik te reduceren door ventilatieroosters te sluiten of minder/niet te ventileren zal direct van invloed zijn op een gezond binnenklimaat en wordt dan ook ten sterkste afgeraden.